Spaghetti z sosem marinara z chrupiącymi shiitake - Przepis * Skład - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

Spaghetti z sosem marinara z chrupiącymi shiitake

4 porcje 30 min
PRZEPIS

Połączenie Azji i Italii na talerzu to bardzo smakowity pomysł!

A gdyby tak połączyć w jednym daniu egzotyczną Azję i gorącą Italię? Proponujemy Wam klasyczne włoskie spaghetti marinara z dodatkiem grzybów shiitake. Takie połączenie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronu. W dodatku potrawa jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. 

Składniki

  • Ulubiony makaron spaghetti 
  • 200 g shiitake posiekanych w paski 
  • Oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany 
  • 1 szalotka, drobno posiekana 
  • 6 dużych pomidorów 
  • Bazylia, sól, pieprz, płatki czerwonego pieprzu 

 

Przygotowanie 

  • Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, dodać jedną posiekaną szalotkę i podsmażać do zeszklenia.
  • Dodać czosnek i płatki pieprzu, podsmażać przez ok 30 sekund, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory (można obrać ze skórki). Dodać bazylię, sól, pieprz i dusić, aż do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą i sos będzie gotowy.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane grzyby i podsmażać aż będą złote i chrupiące. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia, dodać czosnek, wymieszać wszystko razem i doprawić solą i pieprzem. 
  • Ugotowany makaron polać sosem i dodać podsmażone shiitake. 

Świeże grzyby shiitake z dostawą do domu znajdziesz w naszym sklepie. 

 

Sprawdź więcej

ZamówZamów