Sałatka z pieczarki brązowej z cytrusami i bananami - Przepis * Składniki - Fun-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Sałatka z pieczarki brązowej z cytrusami i bananami

4 porcje 30 min
PRZEPIS

Eksperymenty w kuchni prowadzą do powstania przepysznych dań!

Pieczarki z bananami? Co za nietypowe połączenie! Duszone w winie, w kilka chwil dadzą nam nietypowe danie, którym możesz poczęstować gości na przyjęciu lub zjeść z dodatkami w ramach kolacji. Pieczarki dostarczą Ci drogocennego białka I nasycą na dług czas. Banan ożywi ich delikatny smak, rozpieszczając kubki smakowe. W myśl zasady, że warto próbować nowych rzeczy zachęcamy co eksperymentów w kuchni oraz niespotykanych połączeń.

Składniki

  • 600 g kapeluszy pieczarki brązowej
  • 300 g bananów
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • Po dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryn i pomarańczy
  • ¼ szklanki keczupu
  • Łyżeczka miodu (wegański zastępnik: syrop klonowy, syrop z agawy)
  • 2 łyżki masła klarowanego (wegański zastępnik: oliwa z oliwek)
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie

  • Kapelusze grzybów umyj i pokrój na 4 części, a następnie usmaż na maśle.
  • Banany pokrój w plastry, oprósz mąką i dodaj do grzybów. Dolej wino, keczup i miód. Duś około 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatka znakomicie sprawdzi się w towarzystwie ryżu oraz surówek.

Świeże pieczarki brązowe z dostawą do domu znajdziesz w naszym sklepie. 

Sprawdź więcej

ZamówZamów