Prosta zupa pieczarkowa - Przepis * Składniki - Fun-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Prosta zupa pieczarkowa

4 porcje 30 min
PRZEPIS

Taka zupa ma wiele zalet - jest pyszna, prosta w przygotowaniu i uwielbiają ją chyba wszyscy! 

Nam kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i nieskomplikowaną domową kuchnią. Ale czy wiesz, że pierwsze zupy przygotowywali już nasi krewni z czasów pierwotnych? Banalna w wykonaniu, cudownie rozgrzewająca i sycąca – to jest właśnie idealna zupa! Te wszystkie cechy ma nasza zupa pieczarkowa, a dodatek grzybów to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. 

 

Składniki

  • 1 l bulionu drobiowego
  • ½ kg pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • Sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • makaron łazanki (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie

  • Pieczarki delikatnie opłukać, pokroić w plastry. Posolić i podsmażać na maśle, aż puszczą sok (około 10 minut).
  • Zalać bulionem i gotować około 20 min.
  • Na patelni przygotować zasmażkę z masła i mąki. Ostrożnie dodać ją do zupy i zagotować.
  • Dodać śmietanę, doprawić do smaku i posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem łazanki lub innym ulubionym. 
  • Aby przygotować zielony dressing do zupy, zblenduj z odrobiną oliwy garść ulubionych ziół :) 

Sprawdź więcej

ZamówZamów