Kotlety jagnięce z grzybami nameko i szafranem - Przepis * Składniki - Fun-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Kotlety jagnięce z grzybami nameko i szafranem  

4 porcje 40 min
PRZEPIS

Japończycy uwielbiają nameko! Teraz czas na Ciebie :)

Japończycy uwielbiają nameko! Wrzucają je do dań z woka, makaronów oraz zupy miso. Mówią, że mają one działanie wzmacniające odporność oraz obniżają cholesterol. Nie musisz gotować azjatyckich potraw, by cieszyć się wspaniałym, miodowym posmakiem grzybów nameko. Skomponuj je w formie sosu z kotletami jagnięcymi – gwarantujemy, że Twoi bliscy będą zachwyceni. Dodatek drogocennego szafranu czyni naszą propozycję wytworną, lecz wciąż bardzo prostą w wykonaniu. 

Składniki

  • 4 kotlety jagnięce
  • 250 g grzybów nameko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • Olej do smażenia 
  • Gałka muszkatołowa, szafran, curry, sól, pieprz

Przygotowanie

  • Kotlety natrzyj solą i pieprzem, a następnie smaż z obu stron po około 4 minuty. Grzyby pokrój na większe kawałki i usmaż na maśle. Do grzybów dodaj śmietanę i duś ze szczyptą szafranu, curry i gałką muszkatołową . Do sosu dodaj roztrzepane żółtko.  
  • Podsmażone kotlety piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe kotlety ułóż na talerzu i polej sosem grzybowym. Smacznego! 

Świeże grzyby nameko z dostawą do domu znajdziesz w naszym sklepie. 

 

Sprawdź więcej

ZamówZamów