Daria Rybicka - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Jak urozmaicić dietę zimą?

Zimą i jesienią, kiedy dni są coraz krótsze i zimniejsze, nie mamy już dostępu do szerokiej gamy produktów sezonowych, jak to jest zazwyczaj wiosną i latem. To też czas, który można wykorzystać po kulinarne eksperymenty i sprawdzić nowe produkty spożywcze, jak chociażby grzyby egzotyczne :)

Porady

Czy wiesz, że grzyby egzotyczne mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie, dużo wyższy niż standradowe produkty spożywcze?

Grzyby egzotyczne to świetne źródło białka! 

Egzotyczne odmiany doskonale urozmaicają codzienne gotowanie, a przy tym dostarczają cennych właściwości odżywczych. Shiitake, maitake, portobello, nameko - nazwy brzmią jak nie z tego świata, prawda? Warto na stałe używać tych grzybów w kuchni, bo nie jest to chwilowa moda. Pod niesamowitym smakiem i zapachem kryje się ogromna porcja zdrowia.

Żywność funkcjonalna

Grzyby egzotczne zaliczone zostały do żywności funkcjonalnej – to taka żywność, która posiada udokumentowany badaniami naukowymi korzystny wpływ na zdrowie, znacznie wyższy, niż w standardowych produktach spożywczych. Przekonaj się, ile mają w sobie dobroci:

  • są niskokaloryczne z uwagi na dużą zawartość wody;
  • zawierają włókna, które pozytywnie wpływają na perystaltykę układu pokarmowego;
  • są świetnym źródło białka;
  • zawierają spore ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz wit. C;
  • są źródłem pierwiastków, których często nam brakuje: żelaza (i to dobrze przyswajalnego, nawet do 90%), cynku, selenu i magnezu.

Warto pamiętać, że wykazują też wiele właściwości prozdrowotnych (o czym mówimy tu, tu i tu).

Jeśli nie jesz mięsa, koniecznie wykorzystaj grzyby w swojej codziennej diecie. Poza swoimi wartościami odżywczymi (np. wysokiej zawartości białka) i korzystnym wpływie na zdrowie, sprawdzają się też jako doskonały zamiennikiem mięsa. Nadają smak mięsno-grzybowy i są źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.

Nie można zapominać, że grzyby hodowlane są bardzo bezpieczne. Dzięki produkcji w kontrolowanych warunkach nie gromadzą w sobie metali ciężkich, czego nie można zagwarantować w innych przypadkach. Tak się dzieje z grzybami leśnymi, które często są zbierane w okolicy aglomeracji miejskich, autostrad, czy zakładów przemysłowych. 

 

autor: Daria Rybicka

Sprawdź więcej

ZamówZamów