Halibut z gąsówką w sosie chrzanowo-jabłkowym - Przepisy * Składniki - Fun-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Halibut z gąsówką w sosie chrzanowo-jabłkowym

4 porcje 60 min
PRZEPIS

Ryba z grzybami to bardzo smacza i zdrowa kombinacja.

Raz na jakiś czas warto zjeść rybę, najlepiej morską I tłustą. To cenne źródło kwasów omega 3 i 6; warto pamiętać o nich w codziennej diecie. Gąsówka fioletowawa – dzięki delikatnemu smakowi oraz korzennym aromacie stworzy dobraną parę z halibutem. Chrzan oraz delikatne jabłkowe puree stworzą intensywny sos, który przełamie tę łagodność. Spróbuj tego nietypowego połączenia. Gwarantujemy niespotykane doznania kulinarne. 

Składniki

  • Bułki (20 małych sztuk)
  • 1 kg halibuta
  • ½ kg gąsówek
  • 2 cebule
  • 50 g tartego chrzanu
  • 10 g musu jabłkowego bez cukru lub 1 starte na drobnej tarce jabłko
  • 1 cytryna
  • 50 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • Pęczek koperku
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, biały pieprz 

Przygotowanie

  • Umyć i wyfiletować rybę. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przełożyć pokrojoną w plastry cebulą. Odstawić na 30 minut. 
  • Grzyby pokroić w paski, włożyć do gotującej się wody i przegotować. Dopiero po obróbce termicznej, można je smażyć na maśle. 
  • Dod podsmażonych grzybów dodać chrzan, jabłka i śmietanę. Doprawić solą i białym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dusić, aż sos zgęstnieje. 
  • Oprószyć rybę mąką i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć rybę na talerzu i polać sosem, a na koniec posypać świeżym koperkiem.

Świeżą gąsówkę fioletowawą z dostawą do domu znajdziesz w naszym sklepie. 

 

Sprawdź więcej

ZamówZamów