Burgery z grzybami portobello, kozim serem i pieczonymi warzywami - Przepis - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Burgery z grzybami portobello, kozim serem i pieczonymi warzywami

4 porcje 45 min
PRZEPIS

W konkurencji na najpyszniejszego bugrera, ten z portobello może spokojnie zająć pierwsze miejsce! 

Dziś prezentujemy coś dla łasuchów – burgery, które nie są tak ciężkie i tuczące jak mięsny fastfoodowy odpowiednik, a to za sprawą portobello – większej odmiany dobrze nam znanych pieczarek o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych, wysokiej zawartości sycącego białka oraz niskiej kaloryczności. Gwarantujemy, że taki burger będzie zdrowszy od tradycyjnej bułki. 

Składniki

Bułki (20 małych sztuk)

  • 680 g mąki pszennej (typ 480)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam

Burgery (4 porcje)

  • 4 główki grzybów portobello 
  • 1 rolada sera koziego 
  • 2 czerwone cebule w plastrach
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki 

 

 

Przygotowanie

  • W misce połączyć i wymieszać wszystkie składniki na bułeczki. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto. Kiedy jego wyrobienie sprawia trudności, można je podsypać mąką.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Po tym czasie powtórnie wyrobić, uformować bułeczki i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Posmarować rozbitym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • Główki grzybów posmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Do środka każdej główki włożyć plaster koziego sera. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i posmarować oliwą. Resztę warzyw przekroić na pół, posmarować oliwą, przyprawić i piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 7 min przed końcem dodać do piekarnika grzyby z serem. 
  • Bułki przekroić i włożyć do środka upieczony kapelusz portobello, dodać warzywa i posypać natką pietruszki. 

Świeże grzyby portobello z dostawą do domu znajdziesz w naszym sklepie. 

 

Sprawdź więcej

ZamówZamów