Zapiekanka z boczniakami królewskimi i twarogiem - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Zapiekanka z boczniakami królewskimi i twarogiem

8 porcji 60 min
PRZEPIS

Zapiekanka z boczniaków królewskich to pomysł na szybki, zdrowy i wyjątkowy posiłek. 

Kiedy nie mamy pomysłu na obiad czy kolację, zapiekanka jest najlepszym pomysłem. Po prostu połącz ze sobą składniki, które aktualnie masz pod ręką i zapiecz, najlepiej ze śmietanowym sosem. W dzisiejszej propozycji odkryjemy boczniaka królewskiego – pysznego, zdrowego i coraz częściej dostępnego w sklepach grzyba. Jego niesamowicie głęboki aromat na pewno Cię zachwyci!

Składniki

  • 1 kg boczniaków królewskich
  • 1 duża cebula
  • ½ kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 200 g masła
  • sól, pieprz, czosnek, szczypta estragonu i szczypta mielonego kminku do smaku

Przygotowanie

  • Ziemniaki ugotować na półmiękko. Ostudzone pokroić w plastry.
  • Boczniaki pokroić w paski, smażyć na maśle razem z drobno posiekaną cebulą. Pod koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, estragonem, czosnkiem i kminkiem.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć w nim ziemniaki, grzyby i pokruszony twaróg.
  • Układać warstwy do wykorzystania składników. Piec ok. 50 minut.

Sprawdź więcej