Wegański strogonow z boczniakami królewskimi - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Wegański strogonow z boczniakami królewskimi

4 porcje 60 min
PRZEPIS

To wspaniałe danie zasmakuje także mięsożercom!

Grzyby egzotyczne stanowią doskonały zamiennik mięsa. Dzięki wysokiej zawartości białka są bardzo pożywne, posiadają również sporo makroelementów. A boczniak królewski idealnie nadaje się do przygotowania wegańskiej wersji beouf strogonowa. Z łatwością wyczarujecie więc danie, które na pewno zasmakuje także mięsożercom!

Składniki

  • 400 g pieczarek 
  • 500 g boczniaków królewskich 
  • 3 duże marchwie
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 czerwone papryki 
  • 5-6 średnich ogórków kiszonych 
  • 200 g koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml tłustej śmietany 
  • 2 płaskie łyżki słodkiej papryki 
  • Sól, pieprz, majeranek 
  • Olej lub oliwa z oliwek 
  • Do podania: pieczywo 

Przygotowanie 

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. 
  • Do cebuli dodać startą na tarce jarzynowej włoszczyznę, posolić i wymieszać. 
  • Dodać pokrojone pieczarki, całość wymieszać. Dodać starte ogórki kiszone.
  • Pokroić w cienkie paski czerwoną paprykę, dodać do mieszanki, dodać przyprawy i całość wymieszać. 
  • Dodać pokrojone w paski i podsmażone wcześniej boczniaki królewskie. Wymieszać. 
  • Do całości dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę. Wszystko razem wymieszać, doprawić i zostawić ok 10 minut pod przykryciem. 
  • Podawać z dobrym pieczywem. 

Sprawdź więcej