poprzedni
następny
Shiitake w sosie śmietanowym z pietruszką z makaronem
2 porcje
30 min
PRZEPIS

Shiitake świetnie odnajduje się w towarzystwie śmietanki, a odrobina białego wina wprowadza nutkę ekstrawagancji.




Shiitake warto wypróbować jako dodatek do wykwintnych dań, ale równie dobrze sprawdzi się w prostych i szybkich przepisach. Ten smaczny grzyb świetnie odnajduje się w towarzystwie śmietanki, a odrobina białego wina wprowadza nutkę ekstrawagancji.
Składniki
- 350 shiitake
- 1 cebula
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2/3 szklanki śmietanki
- 1/2 szklanki startego sera Parmigiano-Reggiano
- Pęczek pietruszki
- Oliwa
- Makaron farfale
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone shiitake, cebulę, czosnek, szalotkę. Wszystko wymieszać i podsmażać do momentu, kiedy woda nie odparuje z grzybów, całość od czasu do czasu mieszając. Po ok 10-12 minutach całość posolić i popieprzyć, wymieszać.
- Dodać wino, po 2 minutach płyn powinien odparować, całość wymieszać i ściągnąć z ognia.
- Do grzybów dodać śmietankę wymieszaną ze startym serem i posiekaną pietruszką. Wymieszać całość, doprawić do smaku, jeśli trzeba. Tak przygotowanym sosem polać ugotowany wcześniej makaron.
Świeże grzyby shiitake z dostawą do domu znajdziesz w naszym sklepie.