Shiitake w sosie śmietanowym z pietruszką z makaronem - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Shiitake w sosie śmietanowym z pietruszką z makaronem

2 porcje 30 min
PRZEPIS

Shiitake świetnie odnajduje się w towarzystwie śmietanki, a odrobina białego wina wprowadza nutkę ekstrawagancji. 

 

Shiitake warto wypróbować jako dodatek do wykwintnych dań, ale równie dobrze sprawdzi się w prostych i szybkich przepisach. Ten smaczny grzyb świetnie odnajduje się w towarzystwie śmietanki, a odrobina białego wina wprowadza nutkę ekstrawagancji. 

Składniki

  • 350 shiitake
  • 1 cebula 
  • 1 szalotka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Sól, pieprz
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2/3 szklanki śmietanki 
  • 1/2 szklanki startego sera Parmigiano-Reggiano
  • Pęczek pietruszki 
  • Oliwa
  • Makaron farfale 

 

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone shiitake, cebulę, czosnek, szalotkę. Wszystko wymieszać i podsmażać do momentu, kiedy woda nie odparuje z grzybów, całość od czasu do czasu mieszając. Po ok 10-12 minutach całość posolić i popieprzyć, wymieszać. 
  • Dodać wino, po 2 minutach płyn powinien odparować, całość wymieszać i ściągnąć z ognia. 
  • Do grzybów dodać śmietankę wymieszaną ze startym serem i posiekaną pietruszką. Wymieszać całość, doprawić do smaku, jeśli trzeba. Tak przygotowanym sosem polać ugotowany wcześniej makaron. 

Sprawdź więcej