"Shiitake to fenomen dodający nie tylko smak" - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Krzysztof Lis - Hodowca

"Shiitake to fenomen dodający nie tylko smak"

Krzysztof Lis - naszą misją stała się popularyzacja spożycia grzybów egzotycznych oraz stały rozwój produkcji shiitake. 

Po zakończeniu studiów pracował dla firm farmaceutycznych w laboratoriach jako chemik analityk w dziale kontroli jakości, a później w dziale badawczo-rozwojowym. Jednym z projektów jego zespołu badawczego było poszukiwanie skutecznego leku na nowotwór mózgu. 

Spotkał się tam wtedy z wieloma badaniami, dowodzącymi, że potencjalnie skuteczna w walce z nowotworami komórkowymi jest molekuła Beta-Glucan MM-10-001- którą pozyskuje się właśnie ze ścian komórkowych grzybów shiitake. Było to jego pierwsze poważne spotkanie z tym gatunkiem grzybów egzotycznych. 

Następne miało miejsce niewiele później, kiedy poznał Macieja Mielęckiego, który właśnie wtedy zaczynał swoją hodowlę shiitake. Wkrótce połączyli swoje siły i postanowili wspólnie popularyzować shiitake - grzyby o udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie i ponadprzeciętnych walorach smakowych. Właśnie w ten sposób powstała firma SEMAKO. 

Zdobyte w poprzedniej pracy doświadczenie w obszarze zarządzania jakością okazało się cenne dla optymalizacji procesu produkcji i utrzymania wysokiej jakości produkowanych grzybów. Naszą misją stała się popularyzacja spożycia grzybów egzotycznych oraz stały rozwój naszej produkcji.    

Jesteś entuzjastą?
Lub znasz kogoś podobnego? Napisz

Entuzjaści

ZamówZamów