Shiitake i bok choy z woka - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Shiitake i bok choy z woka

4 porcje 20 min
PRZEPIS

W daniach kuchni azjatyckiej znajdziesz mnóstwo różnych gatunków grzybów. Spróbuj naszej wersji kuchni wschodu z grzybami shiitake. 

Potrawy z woka to zdrowa i szybka opcja dla zapracowanych. W tym tradycyjnym azjatyckim naczyniu wyczarujemy potrawy proste oraz smaczne. Warto spróbować mieszanki tradycyjnych japońskich grzybów shiitake z kapustą chińską bok choy, która zdobywa coraz większą popularność. Shiitake świetnie sprawdzą się przy problemach z odpornością, wysokim poziomem cholesterolu czy wysokim ciśnieniem. Dlatego warto na stałe włączyć je do swojego jadłospisu. 

Składniki

  • 600 g shiitake
  • 3 kapusty chińskie bok choy
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • Świeża kolendra
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Sos:

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 papryka chilli

 

 

 

Przygotowanie

  • Przygotować sos – wymieszać pokrojone chilli (z pestkami sos będzie ostrzejszy, bez pestek – bardziej łagodny) z olejem i sosami.
  • Bardzo mocno rozgrzać wok (to bardzo ważne).
  • W tym czasie pokroić shiitake w grube plastry. Drobno pokroić szalotki i czosnek. Odkroić białe końcówki z bok choi i pokroić je na małe kwadraciki. Zieloną część posiekać na paski. Dymkę pokroić na średnie kawałki. Do woka wlać odrobinę oleju słonecznikowego.
  • Smażyć szalotki i czosnek około 2 minuty. Następnie dodać grzyby, a po kolejnych 2 minutach białą część bok choi. Potem zieloną część z bok choi oraz dymką i smażyć razem jeszcze minutę. Na sam koniec dodać sos.
  • Podawać z kilkoma liśćmi kolendry i makaronem ryżowym lub ryżem. 

Sprawdź więcej