Risotto z shiitake, dorszem i szamapanem - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Risotto z shiitake, dorszem i szamapanem

4 porcje 30 min
PRZEPIS

Klasyczne włoskie danie w wersji z grzybami egzotycznymi? Przekonaj się, jaka to będzie smaczna, międzykulturowa, mieszanka :) 

Risotto to popularna włoska potrawa jednogarnkowa, której istotą jest zagotowanie surowego ryżu wraz z pozostałymi składnikami. Ziarna wchłoną powstałe soki, dzięki czemu potrawa zyska na smaku. Tradycyjne risotto przygotowuje się z dodatkiem alkoholu – my użyjemy szampana. Dorsz i grzyby shiitake wzbogacą potrawę o cenne witaminy i minerały, a same grzyby stanowią nieocenione źródło witaminy D, z której niedoborem zmaga się wiele osób. 

Składniki

  • 2 ½ litra bulionu jarzynowego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g masła
  • 300 g świeżych małych shiitake
  • 400 g ryżu Arborio
  • 400 g polędwiczki z dorsza
  • 300 ml szampana 
  • 100 g tartego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • W dużym garnku podsmażyć na maśle pokrojone szalotki. Po 3-4 minutach dodać czosnek. Po kolejnych 3-4 minutach dodać ryż i smażyć do momentu zredukowania płynu w garnku. Dodać szampana i gotować, aż ryż wchłonie płyn.
  • Następnie stopniowo dolewać wywar i gotować mieszając cały czas. Gdy ryż zaabsorbuje cały wywar, dolać kolejną porcję. Powtarzać do momentu, gdy ryż będzie al. dente. Na samym końcu dodać parmezan.
  • Shiitake podsmażyć na na gorącej patelni z masłem około 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na tej samej patelni smażyć polędwiczki z dorsza około 4-5 minut. Doprawić tylko solą.
  • Do risotto dodać usmażone shiitake oraz dorsza. Podawać udekorowane pietruszką.

Sprawdź więcej