Odchudzająca moc grzybów - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

następny

Odchudzająca moc grzybów

Co jest gorsze od bycia na diecie? Bycie na nieodpowiedniej, źle skomponowanej diecie, na której czujemy się głodni i ospali. Na szczęście jest jedna sycąca rzecz, którą możemy spożywać bez obaw o dodatkowe centymetry w talii, a przy okazji cieszyć się jej leczniczymi właściwościami.

Porady

Niektóre grzyby egzotyczne wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, detoksykacyjne czy przeciwwirusowe.

Wygląda na to, że znaleźliśmy produkt idealny dla osób chcących zgubić kilka zbędnych kilogramów. Grzyby to prawdziwa bomba odżywcza, znakomicie sycąca, a na dodatek pyszna, co potwierdzają nawet naukowcy. 

Do grzybów uprawnych podchodzimy z coraz większą ufnością. I całe szczęście, bo mieszkańcy Azji od dawna już rekomendują ich właściwości swoją długowiecznością w znakomitym zdrowiu. Czy może być coś jeszcze bardziej zachęcającego? Okazuje się, że może.

Panaceum
na dietetyczne frustracje

Grzyby uprawne to idealny produkt dla osób mających problem z nadprogramowymi kilogramami. W jednej sztuce (złożonej w głównej mierze z wody) znajdziemy zaledwie kilka kalorii, jak również sporo białka uznanego za wzorcowe, czyli zbliżone do białka zwierzęcego. To sprawia, że grzyby – w pojedynkę lub jako składnik potraw – to produkt niesamowicie sycący. W dodatku idealnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej, gdzie szczególnie należy zwrócić uwagę na ilość oraz jakość białka w diecie. Ponadto grzyby egzotyczne zawierają sprzężony kwas linolowy, lepiej

znany pod skrótem CLA, który ułatwia osiągnięcie upragnionej wagi oraz regenerację mięśni miedzy treningami. Warto także pamiętać o niskim indeksie glikemicznym, który pozostaje nie bez znaczenia, kiedy jemy za dużo. Często dzieje się tak, ponieważ spożywamy posiłki, które ekspresowo podnoszą poziom cukru we krwi. Oznacza to dla nas, że szybko poczujemy zastrzyk energetyczny, ale jeszcze szybciej… zgłodniejemy. Jedzenie produktów o niskim IG – w tym grzybów egzotycznych – spowoduje, że przestaniemy podjadać, a nasz organizm stopniowo będzie dostarczał sobie odpowiednią ilość energii.

Odżywcza moc

Jeśli to dla Ciebie za mało, dodajmy, że grzyby uprawne charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą. To znaczy, że nawet w niewielkiej ich ilości znajdziemy masę bardzo nam potrzebnych witamin i składników mineralnych. Przykładem niech będzie soplówka jeżowata, która jest tak bogata w witaminy i aminokwasy, że z powodzeniem może wystąpić w diecie wegetariańskiej jako zamiennik mięsa! Niektóre grzyby uprawne wykazują nawet silne działanie przeciwnowotworowe, detoksykacyjne czy przeciwwirusowe! Skutecznie obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi, a także wpływają na zmniejszenie cholesterolu. Niesamowite, jak wiele dobrego można znaleźć w grzybach egzotycznych, które ponadto możemy hodować samodzielnie w domu! W dodatku są naprawdę smaczne solo lub  jako dodatek do innych potraw. 

 

Wiedziałeś, że grzyby uprawne reprezentują umami czyli piąty smak – oficjalnie przebadany przez naukowców – który odczuwamy za pomocą receptorów kwasu glutaminowego? Jest on odczuciem niełatwym do opisania; czymś na pograniczu słonego oraz „mięsnego” smaku. Wzbogaca dania, nadając im niesamowitej głębi, a samo słowo „umami” w języku japońskim oznacza… „pyszne”! Najwięcej umami znajdziesz w grzybach o ciemnej barwie, a więc np. w boczniaku królewskim, portobello czy w shiitake. 

Wygląda na to, że znaleźliśmy produkt idealny dla osób chcących zgubić kilka zbędnych kilogramów. Grzyby to prawdziwa bomba odżywcza, znakomicie sycąca, a na dodatek pyszna, co potwierdzają nawet naukowcy. 

 

Sprawdź więcej