Marynowane boczniaki królewskie ze śledziem i jabłkiem - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Marynowane boczniaki królewskie ze śledziem i jabłkiem

4 porcje 60 min
PRZEPIS

Marynowane boczniaki królewskie to wspaniała alternatywa dla klasycznych zapraw w słoiku. Sprawdź nasz przepis :) 

Przekąski marynowane w occie to stały punkt biesiadnych polskich stołów. Marynowane boczniaki królewskie z pewnością zachwyą Twoich gości nie tylko z powodu walorów smakowych, ale też ze względu na wyjątkowy wygląd oraz doskonałe połączenie smaków. 

  • 200 g boczniaka królewskiego
  • 100 ml wody
  • 150 ml octu
  • 4 filety śledziowe odsolone 
  • 1 jabłko (najlepiej grany smith)
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • 4 liście szałwii 

 

Przygotowanie

  • Grzyby gotować około 7-9 minut. W tym czasie zagotować w osobnym garnku wodę z octem.
  • Ugotowane boczniaki przełożyć do słoika lub miski i podlać gorącą wodą z octem. Zostawić na godzinę.
  • Na małej, rozgrzanej patelni smażyć na oliwie przez 2 minuty liście szałwii, aż zrobią się chrupkie.
  • Nakładać na talerz fileta ze śledzia, odsączone grzyby oraz tarte jabłko. Skropić oliwą i octem, posypać drobno posiekanym tymiankiem i ozdobić liściem szałwii. Niezjedzone grzyby można przechowywać w słoiku. 

Sprawdź więcej