Leczo z pieczarkami - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Leczo z pieczarkami

4 porcje 90 min
PRZEPIS

Dzięki pieczarkom leczo zyskuje nowy aromat, a smak potrawy staje się nieco łagodniejszy.

Wegańska wersja słynnego węgierskiego dania jest równie smakowita, jak z tradycyjnego przepisu. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje nowy aromat, a smak potrawy staje się nieco łagodniejszy. Danie w takiej odsłonie urzeknie największych smakoszy. 

 

Składniki

  • 200 gramów pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia 
  • 1 cebula
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie 

  • Cebulę pokroić w półplastry, czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę, lekko solimy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 2 -3 minuty. 
  • Papryki pokroić w paski (nie za grube).  Do cebuli dodać papryki i czosnek oraz przyprawy.  Wymieszać, a kiedy papryka się zeszkli, dodać pokrojoną w półplastry cukinię. 
  • Całość wymieszać, a następnie dodać skrojone pomidory i koncentrat i dusimy przez ok 15 minut, całość doprawić. 
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju, dodajemy umyte i pokrojone w duże kawałki pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, żeby odparować wodę i wydobyć aromat grzybów. Leczo podajemy z przyrumienionymi pieczarkami i ulubionym pieczywem. 

Sprawdź więcej