Królik duszony w śmietanie z boczniakami cytrynowymi - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Królik duszony w śmietanie z boczniakami cytrynowymi

4 porcje 90 min
PRZEPIS

Króliki i boczniak cytrynowy to połączenie idealne! 

Lubimy proste potrawy, które dzięki odpowiedniej kompozycji dodatków zachwycają smakiem i stają się uniwersalnymi pozycjami – na obiad, na kolację czy dla gości. Delikatny smak boczniaka cytrynowego rewelacyjnie komponuje się z króliczym mięsem, a same grzyby zachwycają słoneczną barwą. Pochmurny dzień? Smutki? Boczniaki na talerzu rozprawią się z nimi raz dwa!

Składniki

  • 4 udka z królika
  • ½ kg boczniaka cytrynowego
  • 1 cebula
  • 200 g mąki 
  • 25 ml koniaku
  • 150 ml śmietany 30% 
  • Kilka kropli octu spirytusowego
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek

 

 

Przygotowanie

  • Udka z królika natrzyj solą, skrop octem i  odstaw na 15 minut. Następnie oprósz mąką i zrumień na dużym ogniu. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Gdy całość się zarumieni, zalej wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś około 1 godziny, aby mięso było miękkie. W tym czasie pokrój grzyby na paski i podsmaż. Zalej koniakiem i lekko podduś.
  • Do królika dolej sos grzybowy i duś ok. 10 minut . Dopraw tymiankiem i dolej śmietanę. Duś jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie idealnie smakuje z buraczkami! :)

Sprawdź więcej