Kaszotto z pioppino - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

następny

Kaszotto z pioppino

2 porcje 45 min
PRZEPIS

Dodatkiem grzybów pioppino można wzbogacić smak każdej potrawy.

Grzyby pioppino są produktem niskokalorycznym, więc polecamy je szczególnie dla osób dbających o linię. Z ich dodatkiem można wzbogacić smak każdej potrawy. Kaszotto z dodatkiem egzotyków można jeść bez obawy o dodatkowe kilogramy. Wbrew pozorom, ten zdrowy i pożywny posiłek nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Składniki

  • 200 g pioppino
  • 1 cebula
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ szklanki kaszy pęczak 
  • Oliwa w z oliwek 
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży pomidor malinowy lub 2 mniejsze
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: świeża pietruszka, parmezan/płatki drożdżowe 

 

Przygotowanie

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo dokładnie posiekać. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 1 – 2 minuty. Następnie dodać czosnek, zamieszać i wsypać kaszę pęczak. Smażyć przez kolejną minutę, po czym wlać bulion i patelnię przykryć, gotować przez około 15 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Kiedy kasza jest prawie gotowa, w czajniku zagotować wodę. Pioppino oczyścić i pokroić w większe kawałki. Pomidora pokroić w kostkę (można wcześniej obrać ze skórki).
  • Odkryć patelnię z kaszą, dolać łyżkę oleju i porządnie rozgrzać. Wrzucić pioppino, smażyć 2 – 3 minuty na dużym ogniu, a na koniec dodać posiekanego pomidora, sól i czarny pieprz. Dusić przez 5 minut, podawać ze świeżą pietruszką i parmezanem/płatkami drożdżowymi.

Sprawdź więcej