Grzybowe mini tarty z soplówek - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

poprzedni

następny

Grzybowe mini tarty z soplówek

4 porcje 30 min
PRZEPIS

Soplówka wykorzystywana jest do leczenia nawet najpoważniejszych chorób układu trawiennego, dlatego warto w smaczny sposób włączyć ją do diety :) 

Tarta to jeden z najpopularniejszych przedstawicieli kuchni francuskiej. Dziś przedstawiamy prosty przepis na wytrawne mini tarty z wykorzystaniem soplówek – niezwykle zdrowych grzybów o bajecznym kształcie. Co istotne, soplówka wykorzystywana jest do leczenia nawet najpoważniejszych chorób układu trawiennego. Jej spożywanie wykazuje zbawienny wpływ na nasz żołądek, niwelując wszystkie przykre przypadłości z nim związane.

Składniki

  • 400 g grzybów soplówek
  • 8 dużych krewetek
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • ½ opakowania ciasta filo
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka masła
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Umyć i wysuszyć soplowki, następnie pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na maśle drobno pokrojone szalotki i czosnek, a po ok. 4 minutach dodać krewetki. Połączyć z grzybami oraz natką pietruszki i smażyć jeszcze przez 8 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto filo pokroić na kwadraty wielkości formy do muffinek. Posmarować każdy roztopionym masłem. W każdej formie umieścić 4 warstwy ciasta z masłem.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami. Do ciasta dodać usmażone grzyby, krewetki oraz śmietanę z jajkiem. Piec 20 min w180 stopniach.

Sprawdź więcej

ZamówZamów