Atlas grzybów - FUN-GI
Ciesz się zdrowiem! Szukaj inspiracji i kupuj pyszne grzyby z dostawą prosto do Twojej kuchni.

Atlas grzybów

Grzyby uprawne to produkty, których bogactwo smaków i odmian zachwyci każdego. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych są też niesamowitym źródłem witamin, cennych wartości odżywczych i zdrowotnych. Sprawdź, jakie właściwości mają gatunki grzybów i zobacz, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Shiitake
SHIITAKE TWARDZIAK JADALNY Lentinus edodes

Według niektórych źródeł twardziaka jadalnego, czyli grzyb shiitake, zaczęto uprawiać 2 tysiące lat temu w Chinach. Obecnie, ten coraz bardziej znany w Polsce grzyb egzotyczny, cieszy się na świecie rosnącym zainteresowaniem z powodu wyjątkowego smaku i leczniczych właściwości.

Co dzisiaj wiemy o shiitake?

  • Zawartość aminokwasów, wchodząca w skład białka tych grzybów, jest porównywalna do tych zawartych w białku jaja kurzego.
  • Zawierają chitynę, która reguluje pracę przewodu pokarmowego.
  • Stanowią bogate źródło witamin, przede wszystkim z grupy B.
  • Odznaczają się wysoką zawartością wapnia, potasu, fosforu i żelaza.
  • Mają działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwnowotworowe.
  • Regulują pracę układu krążenia.
  • Wzmacniają organizm.
Zamów Spróbuj naszych przepisów
Pioppino
Pioppino polówka wiązkowa Agrocybe aegerita

Inaczej Agrocybe Aegerita lub po prostu pioppino :) znana jest już od czasów antycznych. Jej walory smakowe i prozdrowotne doceniali już mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Obecnie staje się coraz bardziej popularna na całym kontynencie europejskim. 

Co dzisiaj wiemy o pioppino?

  • Jest smaczna, zarówno surowa, jak i ugotowana. 
  • Idealnie pasuje do każdej diety - 100 g tego grzyba to zaledwie 13 kalorii. 
  • Zawiera cenne witaminy i minerały, jak witaminy z grupy B (B2, B3 i B5) oraz selen i potas. 
  • Wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. 
  • Wykazuje właściwości antyoksydacyjne; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu nerek oraz układu pokarmowego - wzmacnia żołądek i śledzionę. 
  • Wzmacnia kości, hamując rozwój osteoporozy. 
  • Posiada właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. 
Zamów Spróbuj naszych przepisów
Boczniak
boczniak szary (ostrygowaty) Hiratake Pleurotus ostreatus

Boczniaka z łatwością znajdziemy w większych marketach spożywczych. Jest znanym i chętnie spożywanym grzybem o bogatym smaku i aromacie oraz szarawej barwie. Jego płaski kapelusz i wyrastająca asymetrycznie nóżka cieszy oczy nietypowym kształtem i zachęca do eksperymentowania w kuchni.

Co dzisiaj wiemy o boczniaku szarym?

  • Dba o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.
  • Wykazuje działanie antynowotworowe.
  • Jest bogaty w przeciwutleniacze spowalniające procesy starzeniowe.
  • Ma działanie przeciwwirusowe i wzmacniające organizm.
  • Zawierają dobrze przyswajalną witaminę C, wapń, żelazo, selen i cynk.
  • Jego ekstrakt zawiera pleuran – substancję mającą wpływ na zmniejszanie guzów nowotworowych.
Spróbuj naszych przepisów
Boczniak
boczniak cytrynowy Tamogitake Pleurotus citrinopileatus

To odmiana boczniaka o radosnej, jaskrawożółtej barwie, która z pewnością nada koloru oraz aromatu każdej potrawie. Z powodzeniem można wyhodować go samodzielnie, a w warunkach naturalnych występuje głównie w Azji, obrastając tamtejsze drzewa.  

Co dzisiaj wiemy o boczniaku cytrynowym?

  • Obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
  • Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i wspomaga leczenie chorób krążenia.
  • Wykazuje działanie antynowotworowe.
  • Dzięki bogactwu składników odżywczych oraz pierwiastków wzmacnia odporność organizmu.
  • Pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi.
Zamów Spróbuj naszych przepisów
Eryngii
ERYNGII BOCZNIAK KRÓLEWSKI Pleurotus eryngii

To bardziej szlachetna odmiana boczniaków, które możemy najczęściej spotkać w marketach spożywczych. Z wyglądu nieco przypomina naszego prawdziwka, lecz jest to mylne wrażenie, bowiem boczniak królewski to grzyb międzynarodowy – rośnie w klimacie śródziemnomorskim, Południowej Europie, Afryce i Azji, gdzie chętnie zakłada się jego hodowle i na szczęście staje się też coraz bardziej popularny u nas. Po zbiorze na długo zachowuje świeżość.

Co dzisiaj wiemy o boczniaku królewskim?

  • Zawiera wiele wartościowych witamin, minerałów i białek, które przyczyniają się do utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety.
  • Bogaty w antyoksydanty i przeciwutleniacze, wykazuje właściwości przeciwwirusowe, wspierając tym samym układ odpornościowy.
  • Zawiera statyny regulujące poziom insuliny i cholesterolu we krwi.
  • Pozytywnie wpływa na krążenie krwi, zwalczając choroby z nim związane.
  • Jest chętnie spożywany przez sportowców, ponieważ w naturalny sposób dodaje energii.
  • Stosowany w leczeniu anemii, sprzyja polepszeniu jakości płytek krwi i wzbogaca ją o cenne składniki odżywcze.
  • Wykazuje działanie antybakteryjne.
Zamów Spróbuj naszych przepisów
Maitake
MAITAKE ŻAGWICA LISTKOWATA Griffola frondosa

To fascynujący grzyb o imponujących rozmiarach. Żagwica listkowata, bo tak brzmi jego polska nazwa, uznana jest za gatunek zagrożony wymarciem w Polsce, ale też w krajach Skandynawii, Niemczech, Czechach, Belgii oraz Holandii. Trudno go znaleźć nawet w Azji, gdzie szczególnie ceni się jego słodkawy smak oraz walory zdrowotne. Mówi się, że szczęśliwi znalazcy na jego widok tańczą z radości. Stąd wzięła się jego nazwa - "tańczący grzyb".

Co dzisiaj wiemy o maitake?

  • Maitake potrafi regulować ciśnienie krwi.
  • Wpływa na obniżenie cholesterolu, poziomu glukozy oraz insuliny, dzięki czemu wspiera leczenie cukrzycy.
  • Wykazuje działanie przeciwwirusowe i dba o naszą odporność.
  • Wykorzystywany w leczeniu nowotworów oraz AIDS.
  • Wysoka zawartość błonnika i chityny reguluje trawienie i sprzyja utracie zbędnych kilogramów.
  • Sproszkowane grzyby maitake stanowią świetny dodatek do koktajli.
Zamów Spróbuj naszych przepisów
Gąsówka
GĄSÓWKA FIOLETOWAWA LEPISTA NUDA

Swą nazwę zawdzięcza fioletowej barwie kapelusza. Jej delikatny smak stanowi idealną podstawę dla wielu dań, a charakterystyczny zapach ucieszy grzybowych koneserów. Gąsówkę można znaleźć w północnoeuropejskich lasach czy na łąkach, ale też w Afryce czy Australii. Polecana szczególnie do marynowania w occie. 

Co dzisiaj wiemy o gąsówce fioletowawej?

  • Ma właściwości znacząco obniżające poziom cukru we krwi.
  • Trucizna, którą zawiera rozkłada czerwone ciałka krwi, dlatego może być spożywana tylko po uprzedniej obróbce termicznej.
  • Szczególnie polecana do potraw słonych oraz ostrych.
  • Ma bardzo łagodny smak.
  • Można hodować ją samodzielnie w ogrodzie lub na balkonie
  • Może wywoływać reakcje alergiczną.
Zamów Spróbuj naszych przepisów
Nameko
NAMEKO ŁUSKWIAK NAMEKO

Znany również jako pholita nameko, pochodzi z Japonii i należy tam do najpopularniejszych grzybów jadalnych. Jest podstawowym składnikiem słynnej zupy miso, wykorzystuje się go także jako produkt do przygotowania sushi. To idealny dodatek do czerwonego mięsa lub zielonych warzyw. Podobnie, jak inne grzyby egzotyczne, ma wiele właściwości prozdrowotnych. 

Co dzisiaj wiemy o nameko?

  • Jego skład to głównie węglowodany (ok. 67%) i białka (ok. 21%), a tłuszcze stanowią zaledwie 4%.
  • Jest bogaty w witaminy z grupy B, głównie: B1, B2 i B3. 
  • Zawiera liczne minerały, w tym wpań, sód i potas. 
  • Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe. 
  • Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi. 
  • W krajach Dalekiego Wschodu stosowany jest jako jeden z elementów walki z bakterią gronkowca. 
Zamów Spróbuj naszych przepisów

Sprawdź więcej